5. вежба – Микробиолошки критеријуми за производе од млека
1. Значај млекарства – Анатомија и физиологија млечне жлезде
2. Дефиниција млека. Хемијски састав млека – вода, млечна маст, лактоза
3. Хемијски састав млека – протеини млека
4. Хемијски састав млека- ензими, соли, минералне материје, витамини
5. Физичка и физичко-хемијска својства млека. Млеко других сисара
6. Соматске ћелије. Особине и мане млека
7. Маститиси и поремећаји у секрецији
10. Хигијена добијања млека – мужа, ручна и машинска
11. Примарна обрада млека, транспорт млека. Санитационе процедуре у млекарству.
12. Ветеринарско санитарни надзор у производњи и промету млека и производа од млека.
13. Термичка обрада млека – пастеризација млека
14. Термичка обрада млека – стерилизација млека
15. Технолошки процеси којима се делимично или потпуно одузима вода из млека. Згуснуто млеко
17. Ферментисани производи од млека
18. Технолошки процеси који доводе до повећања суве материје у производима од млека
22. Нежељене реакције на млеко
23. Систем HACCP у индустрији млека