5. вежба – Микробиолошки критеријуми за производе од млека

 1. Значај млекарства – Анатомија и физиологија млечне жлезде

2. Дефиниција млека. Хемијски састав млека – вода, млечна маст, лактоза

3. Хемијски састав млека – протеини млека

4. Хемијски састав млека- ензими, соли, минералне материје, витамини

5. Физичка и физичко-хемијска својства млека. Млеко других сисара

6. Соматске ћелије. Особине и мане млека

7. Маститиси и поремећаји у секрецији

8. Болести преносиве храном

9. Хемијски загађивачи млека – резидуе ветеринарских лекова, пестициди, тешки метали, хлоровани угљоводоници, радионуклиди

10. Хигијена добијања млека – мужа, ручна и машинска

11. Примарна обрада млека, транспорт млека. Санитационе процедуре у млекарству.

12. Ветеринарско санитарни надзор у производњи и промету млека и производа од млека.

13. Термичка обрада млека – пастеризација млека

14. Термичка обрада млека – стерилизација млека

15. Технолошки процеси којима се делимично или потпуно одузима вода из млека. Згуснуто млеко

16. Ферментациони процеси

17. Ферментисани производи од млека

18. Технолошки процеси који доводе до повећања суве материје у производима од млека

19. Микробиологија млека

20. Мембрански процеси

21. Технолошки процеси који доводе до повећања масти у производима од млека. Павлака, маслац, масло и кајмак

22. Нежељене реакције на млеко

23. Систем HACCP у индустрији млека