Редовни професор за предмет Технологија меса, ужа научна област Хигијена и технологија меса, рођен је 27. августа 1947. године у Шиду, где је завршио основну школу и гимназију. На Ветеринарском факултету, Одсек за хигијену и технологију намирница анималног порекла, дипломирао је 1972. године са високом средњом оценом и одмах после дипломирања избран је за асистента за предмет Технологија меса. Завршио је магистарске студије и 1977. године одбранио магистарску тезу, под насловом „Израчунавање стерилизационе (Ф) вредности за конзерве од меса применом Гаусових интеграционих формула“. Докторску дисертацију, под насловом „Испитивање утицаја одабраних физичких и хемијских фактора на одрживост производа од меса“, одбранио је 1981. године. У звање доцента за предмет Технологија меса изабран је 1983, за ванредног професора 1988, а за редовног професора 1993. године.

Током 1978. и 1979. године боравио је на усавршавању у Кулмбаху, Немачка, затим 1982. на Ветеринарском универзитету у Бечу, Аустрија, поново  1988. у Савезном заводу за изучавање меса у Кулмбаху и на студијском боравку у Краљевини Данској. Од 2000. године као гостујући истраживач-професор у Савезном заводу за изучавање меса, који данас носи назив Макс Рубнер Институт, Институт за безбедност и квалитет меса, учествовао је у реализацији научно-истраживачких пројеката. Од 2000. до 2015. године позиван је редовно да као почасни гост Max Rubner Института учествује на научном скупу „Kulmbacher Woche.

Своје научне радове публиковао је у часописима са рецензијом, од чега знатан број у немачком научном часопису „Fleischwirtschaft“. Заједно са истраживачима Савезног завода за изучавање меса аутор је оригиналне рачунарске методе за брзо одређивање Ф-вредности процеса стерилизације конзерви од меса и коаутор је монографије „Mikrobiologische Stabilität von Fleischkonserven bei vermindertem Nitritzusatz“ (Кулмбацх, 1979). Објавио је универзитетски уџбеник „Основе технологије меса“, који је доживео неколико издања (1993, 1998, 2006. и 2012). Био је дугогодишњи члан научног одбора и рецензент часопиа „Технологија меса“.

Учествовао је у извођењу наставе на основним, последипломским и докторским студијама из Технологије меса и других сродних предмета из уже научне области Хигијена и технологија меса. Био је руководилац више научно-истраживачких пројеката које је финансирало Министарство за науку и технолошки развој Републике Србије и члан Матичног научног одбора за биотехнологију и агроиндустрију при том Министарству. Био је председник радних група за израду Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса (2004, 2012. и 2015). Члан је Комисије за адативе хране и друге додатке при Министарству здравља Републике Србије и учествовао је у  изради Правилника о квалитету адитива хране. Активно учествује у едукацији малих произвођача традиционалних производа од меса, руководи радом стручних комисија за оцењивање квалитета сремског и лемешког кулена и аутор је елабората за заштиту ознаке географског порекла традиционалног производа “лемешки кулен”.